фотострічка

вітаю

Запрошую всіх до спілкування, особливо, колег-вчителів історії.

середа, 24 лютого 2016 р.

ІІІ Універсал Центральної Ради

 Тре́тій Універса́л Украї́нської Центра́льної ра́ди — державно-правовий акт, універсал Української Центральної ради, що проголошував Українську Народну Республіку. Прийнятий 7 (20) листопада 1917 року в Києві.

 
Проголошення Третього Універсалу на Софійській площі в Києві. У центра — Симон Петлюра, Михайло Грушевський, Володимир Винниченко. 1917 р.



Вперше ідею проголошення УНР було висунуто М. Грушевським у вступній промові у день відкриття з'їзду. Україна вже відійшла від Росії, зберігаючи з нею лише формальний федеративний зв'язок, і завдання полягало лише в тому, щоб юридично оформити цей факт. 7 листопада М. Грушевський відкрив урочисте засідання Української Центральної Ради і після вступного слова М. Ковальський зачитав текст Універсалу:
Після зачитання тексту після невеликої перерви на пропозицію фракції українських есерів III Універсал було поставлено на поіменне голосування в Центральній Раді. Це було вперше. З 50 членів Малої Ради (Комітет Центральної Ради) у залі були присутні 46, з них проголосували:
  • Symbol support vote.svg За Універсал — 42,
  • Symbol oppose vote.svg Проти — жоден,
  • Symbol neutral vote.svg Утримуюсь — 4 члени Ради (2 російські есери, 1 — меншовик, 1 — представник польського Сейму)

Немає коментарів:

Дописати коментар